Hírek

Tudnivalók, tippek a fagyálló hűtőfolyadékokról

2022.12.27.

Tudnivalók, tippek a fagyálló hűtőfolyadékokról

Miért is fontos a hűtőfolyadék?

A gépjárművek motorjában használat közben rendkívül sok hő keletkezik, aminek az elvezetéséhez az autógyártók a hűtőrendszerben jellemzően valamilyen folyadékot használnak. Első gondolatra ez akár lehetne víz is, azonban az évszakok váltakozása miatt késő ősztől kora tavaszig a hőmérséklet 0 Celsius fok alá csökkenhet és a víz megfagyhat. Éppen emiatt csak korlátozottan lehet alkalmas hűtőfolyadéknak, hiszen a fagyás-olvadás következtében egyes hűtőelemek megrepedezhetnek, összetörhetnek, s ezzel együtt autónk jelentős mértékben károsodhat. Emellett a víz könnyen felforr és hosszabb távon akár el is párologhat, ráadásul korróziós szempontból sem jó megoldás.

A probléma kiküszöbölésére a fagyállók legnagyobb többségénél etilén-glikolt alkalmaznak, ami megfelelő hígításban megfelelő dermedéspontot biztosít és felforrni sem engedi a hűtőfolyadékot. Az etilén-glikol korróziós tulajdonságai jóval kedvezőbbek a vízénél. Mindemellett azonban még különböző adalékokat, úgynevezett korróziós inhibitorokat is felhasználnak a gyártása során, hogy a hűtőfolyadék megóvja a különféle fémből készített alkatrészeket a korróziótól. Ezt a speciális összetételű, etilén-glikol alapú folyadékot nevezzük fagyálló hűtőfolyadéknak, ami amellett, hogy nevéből adódóan véd a fagytól, kiváló hővezető képességgel bír, forráspontja jóval magasabb a vízénél és a vízpumpára nézve még kenőhatása is van.

A dermedéspont

Amikor fagyállóról beszélünk, az egyik legfontosabb adat a dermedéspont. Felmerül a kérdés azonban, hogyan is tudhatnánk meg, mennyi a kocsiban levő folyadék dermedéspontja? A legbiztosabb mérés természetesen laboratóriumi környezetben végezhető el, ahol elkezdjük hűteni a folyadékot és közben hőmérővel mérjük a hőmérsékletét. A legtöbb ember számára erre azonban nincs lehetőség és ezzel együtt általában a benzinkutakon használt „kukucska” mérésére támaszkodunk. Az üzemanyagtöltő állomásokon kapott méréseket azonban érdemes fenntartással kezelni, mert a mérési rendszer működési elvének ismeretének hiányában elképzelhető, hogy a készülék nem a megfelelő folyadékra van bekalibrálva, ezáltal pedig akár valótlan eredményeket is kaphatunk. Leginkább azok a mérések vezethetnek hozzávetőlegesen pontos eredményre, amelyeket kifejezetten etilén-glikol koncentráció változására kalibráltak.

Csere, vagy utántöltés?

A dermedésponttól függetlenül érdemes 2-3 évente teljes egészében lecserélni a fagyálló folyadékot. Utántöltéskor erősen ajánlott ugyanazzal a folyadékkal pótolni a hiányzó mennyiséget, amivel korábban feltöltöttük.

Milyen folyadékot vásároljak?

A piacon találkozhatunk készre kevert folyadékokkal és koncentrátumokkal is. A készre kevertnek az a nagy előnye, hogy nem kell bíbelődni a keveréssel, általában valahol -25 és -35 °C között vannak beállítva. A másik opció a koncentrátum vásárlása, ahol a megadott hígítási táblázat alapján állíthatjuk be a kívánt dermedési pontot. A keveréshez minden esetben ioncserélt víz használatát javasoljuk és érdemes figyelembe venni a csomagoláson található gyártói ajánlásokat, és különösen a még garanciás járműveknél a gépkönyvben szereplő előírásokat. 

Fagyálló folyadékok a Medikémiánál

Cégünk a bármilyen folyadékhűtésű motortípushoz felhasználható PRELIX és KENTAUR márkával ellátott hűtőfolyadékokat gyártja, kínálatunkban egyaránt megtalálhatók a készre kevert folyadékok és a fagyálló koncentrátumok is. Mindegyik termékünkben megtalálhatók a speciális, korróziós inhibitorok, aminek köszönhetően kiemelkedően jó korrózióvédelmi képességeik miatt nyugodt szívvel ajánljuk minden termékünket alumínium rendszerekhez is. Fontos kiemelni, hogy az Autoglykol családban az ALU12+ jelzésű hűtőfolyadékaink VW G12 szabvány szerinti minőséget képviselnek, tehát felhasználhatók minden olyan esetben, ahol a kezelési utasítás G12+ típusú fagyállót ír elő.


Egyéb érdekes tudnivalók és tippek

  • Az etilén-glikol egy sűrűn folyó, édeskés ízű, azonban igen erősen mérgező folyadék. Cégünk éppen ezért keserítő adalékkal készíti el valamennyi fagyálló folyadékát, hogy még véletlenül se történjen meg a nagy baj. Ha valaki a keserű íz ellenére is lenyeli a folyadékot, azonnal kórházi ellátásra van szükség! 
  • Fagyálló használat nyáron? Igen! Cégünk termékei egyaránt használhatók fagy nélküli, melegebb időkben is, sőt, a korábban említett korróziós okok miatt kifejezetten ajánlott az egész évben etilén-glikol alapú hűtőfolyadékot használni.
  • Sérült, vagy megrepedezett az autó hűtője? Cégünk erre is kínál megoldást. PREVENT márkájú hűtőtömítőnk képes tartósan eltömíteni a hűtőrendszer hajszálrepedéseit, porózus forrasztási hibáit és ezzel együtt hatékony védelmet nyújt a szivárgás ellen. Alumínium és műanyag rendszerekhez egyaránt használható és bármilyen használatban levő fagyállóval keverhető.

Hígítási táblázatok

PRELIX AUTOGLYKOL FAGYÁLLÓ HŰTŐFOLYADÉK KONCENTRÁTUM -72 °C

Koncentrátum rész (térfogatrész)
2311
Ioncserélt víz (térfogatrész)
1212
Fagyállóság (°C-ig)
-33-28-20-10



PRELIX AUTOGLYKOL FAGYÁLLÓ HŰTŐFOLYADÉK KONCENTRÁTUM
Koncentrátum rész (térfogatrész)
111
Ioncserélt víz (térfogatrész)
321
Fagyállóság (°C-ig)
-10-16-35

PRELIX ALU12+ FAGYÁLLÓ HŰTŐFOLYADÉK KONCENTRÁTUM

Koncentrátum rész (térfogatrész)111
Ioncserélt víz (térfogatrész)321
Fagyállóság (°C-ig)-12-19-38

Ne feledjük, a jól megválasztott fagyálló folyadék növeli a motor élettartamát, megvédi a rendszert a korróziótól és nyáron is biztosítja a fölösleges hő elvezetését, keni a vízpumpát.